Suomessa nähtiin räväkkä poliisisarjojen ja toimintaleffojen alkukohtaus: poliisi ajaa takaa rikollisia, jotka pakenevat hurjaa ylionopeutta ja ammuskelevat autosta kohti virkavaltaa.

Tapahtumien ympärillä, liepeillä ja lähistöllä on vellonut ja kuplinut jos jonkinmoista nettitietoklusteria, profiiliarvailumestaria sekä etnotaustalottoajaa. Kun pidätystilanteesta levisi nettiin kuvia illalla 25.8.2019 alkoi näkemysten vaihto siitä, mitä kansallisuutta tai kulttuuria epäillyt mahtoivatkaan edustaa. Suomen jalo ja järkevä kansa halusi mahdottomasti vahvistusta omille uskomuksilleen ja maailmankuvilleen: piti äkkiä päästä syyttämään joko natseja, maahanmuuttoa, valkoista ylivaltaa, Isistä, tai jotain muuta vastaavaa. Yhtäältä lälläteltiin, ettei epäiltyjen ihonväri ollutkaan aivan sitä tumminta pigmenttiä, ja toisaalta pahastuttiin siitä, että yhdestä kuvasta oli blurrattu epäillyn parta. 

Ihmisen tarvehierarkiapyramidin huipulle täytynee vielä asettaa keikkumaan pieni helmi. Tuo helmi kuvastaisi homo hästägienssin ehtymätöntä tarvetta päästä kaivamaan omaa poteroaan vielä hieman syvemmäksi, tai päästä tekemään oman kuplan pinnasta vielä hitusen paksumpaa.

Kunhan vain pääsisi osoittamaan epäilyksensä oikeaksi. Kunhan vain saisi julistaa kaikissa medioissa oman maailmankuvansa oikeellisuutta. Kunhan vain pääsisi kivasti sitomaan ko. tapauksen absoluuttiseksi todisteeksi aivan kaikesta muustakin mistä nyt sattuu olemaan jotain mieltä. 

Dialogi. Dialogi. Dialogi. Dialogi. Dialogi. Dialogi?

Me huomattavasti muita kehittyneemmät nisäkkäät emme kuitenkaan ole niin kehittyneitä, että kokisimme maailman monimutkaisuuden ja kompeksisuuden miellyttävänä. Yksi yksinkertainen totuus on oltava ja sitä on päästävä julistamaan. Epäilys ja pohtiminen on heikkoutta ja kyvyttömyyttä. Kaksi edellistä lausetta ovat hirveää paskaa, mutta silti niin moni interwebsissä öyhöttävä noudattaa niitä kuin lisääntymisviettiä. Näin tekevät ihmiset sekä oikealla että vasemmalla, ylhäällä ja alhaalla. 

Totuus saattaa usein olla ääripäiden puolivälin tienoolla. 

Eikö olekin ärsyttävän epämääräisesti sanottu? 

Silti sen muistamalla voitaisiin saada edes jonkinlaiset työkalut rakentavaan keskusteluun.

 

Anna poliisille työrauha.

Yksityiskohtaisten tietojen saaminen tapauksesta juuri nyt ei millään tavalla parantaisi tai heikentäisi elämäsi laatua.

Anna poliisille työrauha.